Rödvinssås med sting
1 liten morot
1liten rödlök
1 liten chilifrukt
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rött vin el matlagningsvin
2 msk kalvfond
4 dl vatten 1-2 msk brun maizenaredning
1. Kan göras dagen före. Skala/putsa och grov-hacka morot, rödlök, chilifrukt, vitlök
tomater. Bryn detta i en het panna, det ska ta färg men inte brännas.
2. Strö över socker och låt det karamelliseras.
Häll på vinäger, rör och koka tills vätskan börjar bli mera sirapslik i sin konsistens.
3. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
4. Småkoka 1 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen.
Smaka av med salt och peppar. Sila av och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
5. Dagen ni ska äta så koka upp såsen under omrörning.
Häll över i en såssnipa eller såstermos.