Whiskey kaka

200 g mörk choklad

0,75 dl starkt kaffe

3 msk whisky

1 dl strösocker

100 g svenskt smör, rumstempererat

3 äggulor

1 dl vetemjöl

Ett par droppar bittermandelolja

3 äggvitor

Glasyr:

150 g vit choklad

2 msk whisky eller starkt kaffe

1,5 dl vispgrädde

Garnering kanderade violer eller blåbärsströssel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad rör ner kaffe och whisky, rör tills smeten är jämn, låt svalna något.

Rör socker och smör pösigt och tillsätt en äggula i taget. Rör ner den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem. Bred ut smeten i en smord och mjölad form. Grädda kakan i 20 minuter. Låt kallna.

Smält vita chokladen med whiskyn över vattenbad. Låt svalna ganska länge, vispa grädden rör försiktigt ner den i chokladen. Viktigt att det inte är för varm choklad för då smälter grädden.

Bred ut blandningen över den kalla kakan.

Underbart god som kaffekaka och den räcker till många.